Allmenn tannbehandling er for å kunne opprettholde friske og hvite tenner, samt et sunt tannkjøtt, og generell sunn tannhygiene.

Å få utført en vanlig tannbehandling årlig kan spare pasienten både for tid, penger og ubehag. En allmenn tannbehandling er rett og slett en investering vel verdt å bruke noen kroner på. Det er vesentlig at pasienten avtaler regelmessige tannlegebesøk med sin tannlege for å opprettholde frise og hvite tenner. Profesjonell tannrensing fjerner plakk og tannstein, og bidrar til å forhindre tannkjøttproblemer.

En allmenn tannbehandling gir i tillegg tannlegen anledning til å oppdage tidlige tegn på både karies og andre type tannproblemer, som for eksempel periodontitt. Barn bør også oppmuntres til god tannpleie fra tidlig alder, inkludert tannsjekker og forebyggende tiltak som fluorbehandling.

Allmenn tannbehandling – Hva er karies?

Bortsett fra å være opphavet til en av figurene fra Karius & Baktus er karies noe som oppstår når bakterier i munnen produserer syrer som angriper tannens emalje. Karies er også kjent som tannråte, eller hull i tennene. Årsaker til karies er gjerne manglende tannpuss/bruk av tanntråd. Dette bidrar til opphoping av bakterier og matrester, som kan gi et godt miljø for utvikling av karies.

Hvordan merker man at man har hull i tennene?

Dette kan variere, men vanligvis merker man en smerte eller ubehag når man spiser eller drikker noe kaldt, varmt eller søtt. I visse tilfeller vil man kunne se synlige hull i tennene, misfarging eller mørke flekker på tannoverflaten. Noen ganger har man ingen symptomer, dette gjør det ekstra viktig å sjekke tennene regelmessig.

Forebygging av karies

Forebygging av karies innebærer å opprettholde god munnhygienepraksis. Dette inkluderer regelmessig tannpuss med fluortannkrem, bruk av tanntråd for å fjerne plakk mellom tennene, og begrensning av sukkerinntak. Fluor er kjent for å styrke tannemaljen og bidra til å forhindre karies. Vi anbefaler også regelmessige tannlegebesøk for profesjonell rengjøring og vurdering av tannhelsen.

Behandling av karies

Behandling av karies innebærer fjerning av det skadede tannvevet og fylling av hullet med en tannfylling. I mer alvorlige tilfeller, når karies har nådd det indre laget av tannen og har kommet helt ned på nerven, kan rotfylling eller tannuttrekning være nødvendig.

Skulle man få skader som en følge av karies så brukes det fyllinger for å forsegle hullet, og her har du en rekke valg. Der valgene dine i gamle dager var begrenset til en amalgamfylling, som synes veldig godt, kan du nå velge mellom flere typer fylling.

Velg din egen fyllingstype ved allmenn tannbehandling

Med vårt tilbud på tannbehandlinger kan du selv velge fyllingstype, for eksempel hvite fyllinger, keramikk eller gull. Mange ønsker å skifte ut gamle amalgamfyllinger, og vi har mange alternativer å foreslå. Dersom det er så mye borte av en tann at det vil være lite holdbart med en vanlig fylling, kan det ofte være behov for et porselensinnlegg eller en krone.

Annen allmenn tannbehandling vi utfører er også rotfylling, fjerning av visdomstenner, estetisk tannbehandling, amalgamsanering samt behandling av hodepine-/migreneplager som skyldes tanngnissing.

Tanngnissing

  • Lider du av smertefulle og ømme kjever?
  • Er tennene dine ømfintlige og følsomme?
  • Våkner du om morgenen med stiv nakke?
  • Er du plaget av intensiv og tilbakevendende spenningshodepine, migrene eller morgenhodepine?

Har tanngnissing noe med hodepine å gjøre?

Ja, tanngnissing være assosiert med hodepine. Tanngnissing er ukontrollert eller gnissende bevegelser av tennene, vanligvis om natten under søvn. Dette kan påvirke både voksne og barn og er ofte knyttet til stress, angst eller dårlig bitt. Dette kan være lurt å sjekke ut med en allmenn tannbehandling.

Når en person gnir tennene sammen, skaper det betydelig press på tannemaljen og tyggemuskulaturen. Over tid kan dette føre til en rekke problemer, inkludert hodepine. Her er noen måter tanngnissing kan bidra til hodepine:

  • Muskelbelastning: Ved konstant gnissing kan tyggemusklene bli overanstrengt, noe som kan forårsake spenninger i hodet og nakken, resulterende i hodepine
  • Tannslitasje: Gjentatt gnissing kan føre til slitasje på tannemaljen og til og med skade tennene. Dette kan resultere i smerte og ubehag, inkludert hodepine.
  • Nattlig oppvåkning og dårligere søvn: Tanngnissing kan føre til at personen våkner opp flere ganger om natten, selv om de kanskje ikke er fullt så klar over det. Dette kan forstyrre søvnmønstrene og bidra til hodepine om morgenen.

4 av 10 nordmenn presser eller gnisser tennene mens de sover, så dette er ikke noe unormalt fenomen.

Bittskinne er løsningen!

Løsningen på tanngnissingsrelaterte problemer heter bittskinne og er en gjennomsiktig skinne som festes til tennene i overkjeven.

Det negative mønsteret brytes ved hjelp av en bittskinne, som reduserer presset og dermed fjerner den umiddelbare årsaken til smerten. Også personer som har migrene, men som er helt uten øvrige symptomer, kan med fordel benytte seg av en bittskinne. Lider du av kronisk hodepine eller migrene, presser du helt sikkert tenner med en ekstrem muskelanstrengelse som følge. Ettersom det skjer ubevisst, vil årsaken til hodepinen ofte gå ubemerket hen både hos lege, tannlege og til og med deg selv.

Bittskinnen benyttes når du sover. Den utnytter en refleks hos mennesket som forhindrer kraftig sammenbitt av kjeven når tennene støter på noe. Dermed unngår du muskelsmerter, ømme kjever og ledd, stiv nakke og følsomme tenner. I tillegg forebygger du ulike typer hodepine. Bittskinne er benyttet med overveldeledende positive resultater på flere hundre tusen pasienter.

Fjerning av visdomstenner ved allmenn tannbehandling

Fjerning av visdomstenner, også kjent som tredje molarer, er en vanlig odontologisk prosedyre som utføres når disse bakenforliggende tennene forårsaker problemer. Visdomstenner bryter vanligvis gjennom tannkjøttet i slutten av tenårene eller tidlig i 20-årene. Riktignok opplever ikke alle at visdomstenner skaper problemer eller smerter. Imidlertid kan visdomstenner ofte være årsaken til smerte, infeksjoner, eller de kan være i en ugunstig posisjon som påvirker nabotenner.

Tannlegen vurderer behovet for fjerning av visdomstenner gjennom røntgenbilder og en klinisk undersøkelse. Ofte anbefales fjerning dersom det er risiko for tannkjøttbetennelse, karies, eller hvis tennene presser mot andre tenner og forårsaker ubehag. Prosedyren utføres under lokalbedøvelse.

Selv om mange mennesker kan oppleve litt hevelse og ubehag etter fjerningen, er det vanligvis en enkel og rutinemessig prosedyre. Etter omsorgen for sårstedet er det viktig for pasienten å følge tannlegens etterbehandlingsinstruksjoner, inkludert å unngå visse matvarer og drikkevarer de første dagene etter inngrepet.

Fjerning av visdomstenner er en del av allmenn tannbehandling som ofte gir lindring fra smerter og kan forhindre potensielle tannproblemer i fremtiden. Tannleger tar hensyn til pasientens generelle helse og individuelle behov for å sikre at prosedyren utføres på en trygg og effektiv måte. Personen kan forvente regelmessig oppfølging for å sikre at helingsprosessen går som planlagt og for å adressere eventuelle bekymringer som måtte oppstå i etterkant av inngrepet.

Estetisk tannbehandling

Mange drømmer om det perfekte smilet. Det som man ser på Hollywood-stjerner i filmer, på reklameplakater og tannkrem-reklamer. Et strålende smil er ofte betraktet som en nøkkelkomponent i personlig estetikk. Det å ha et pent smil er blitt alt viktigere med tiden, og er ikke nødvendigvis en del av en allmenn tannbehandling. Å ha friske, pene tenner gir en følelse av velvære og selvtillit. Et friskt, “pent smil” reflekterer som oftest sosial tilhørighet og evne til å ivareta seg selv over tid. Med årene blir ofte tenner misfarget og kroner og fyllinger som kanskje tidligere var fine, ser ikke fullt så fine ut lenger.

Les mer om estetisk tannbehandling her (link)

Rotfylling

Rotfylling er en odontologisk prosedyre og en del av en allmenn tannbehandling som utføres for å behandle infeksjoner eller skader på tannens indre struktur. Denne strukturen kalles for pulpa. Pulpaen inneholder nerver, blodkar og bindevev, og når den blir betent eller infisert, kan det føre til intense smerter og ubehag. Rotfylling er en metode for å redde tannen og lindre pasientens symptomer.

Prosessen med en allmenn tannbehandling med rotfylling, involverer flere trinn. Først fjerner tannlegen den infiserte eller betente pulpaen ved å lage et lite hull i tannens krone. Deretter rengjøres og desinfiseres rotkanalene for å fjerne eventuelle bakterier og infeksjoner. Når rotkanalene er rene, fylles de med et materiale for å erstatte det fjernede vevet. Til slutt forsegles hullet i tannens krone med en fylling eller krone for å styrke tannen og forhindre ytterligere infeksjon.

Rotfylling er ofte nødvendig når tannråten/karies kommer til det dype laget av tannen, når det er en dyp tannskade, eller når en tann er sterkt påvirket av periodontitt. Prosedyren utføres under lokalbedøvelse for å sikre at pasienten ikke opplever smerte under inngrepet.

Pasienter som gjennomgår rotfylling, kan oppleve mildt ubehag eller hevelse etterpå, men dette er vanligvis midlertidig. Etterbehandling inkluderer vanligvis oppfølging for å sikre at tannen helbreder riktig. Rotfylling er en effektiv metode for å bevare en tann og unngå tannuttrekning, samtidig som den gir lindring fra smerte og forbedrer pasientens generelle tannhelse. Tidlig oppdagelse og behandling av tannproblemer er nøkkelen til vellykket rotfylling, og regelmessige tannlegebesøk er avgjørende for å opprettholde en sunn munnhygiene. Har du lest deg helt ned hit om allmenn tannbehandling, så vil du altså skjønne at det er mye å spare i lengden på å gå til tannlegen regelmessig. Har du spørsmål rundt allmenn tannbehandling, eller noen av disse andre emnene vi har snakket om, så er det bare å ta kontakt med oss. Vi håper du lærte mer om allmenn tannbehandling.